Sağlıklı beslenmek, yalnızca ne yediğiniz değil, neyi ne kadar ölçüde yediğinizi kapsamaktadır. Günümüzde yoğun ii hayatı, çevre ve başka birçok sebep bireylerin yeme davranış bozukluğu sergilemektedir. Yeme bozukluğu, bireyin mental ve duygusal durumundan kaynaklanarak, aşırı yeme ya da yetersiz beslenme durumudur.
Yeme bozuklukları 3 gruba ayrılır:
Anoreksiye Nervoza
Blumia Nervoza
Atipik Yeme Bozuklukları
Anoreksiye Nervoza: Zayıf olmalarına rağmen, bunu inkar edip kilo almak isteyemeyen bireyleri kapsamaktadır. Yemek yemeyi reddederler ve kilo almaktan aşırı korkarlar. Genellikle genç kızlarda daha fazla görülmektedir. Müdahale edilmezse ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bu tür bireylerde aşırı kansızlık, tüylenme, kabızlık, depresif yaygın olarak görülmektedir. Aşırı açlık sonrası normal bir bireyin yiyebileceğinden, belirgin olarak daha fazla miktarda besin tüketirler.
Blumia Nervoza: Yineleyici tıkınma atakları şeklinde gelişip, daha sonrasında kusma gibi uygunsuz davranışlar göstererek kilo almayı engelleyen bireylerde görülmektedir. Bu durumdan pişmanlık duyarak yediklerini çıkartma yoluna giderler ve bu bireylerde diş problemleri, mide rahatsızlıkları, parmaklarda kusmadan kaynaklanan diş izleri ve yaralar görülebilmektedir. Blumia nevroza psikilojik bir rahatsızlık olup hem diyetisyen hem de psikologlardan yardım alınmalıdır.
Atipik Yemek Bozuklukları; Bireylerin kendini kontrol edemeyerek aşırı miktarda besin tüketimi veya gece yeme durumu görülmektedir. Fazla yeme davranışı aynı Blumialardaki gibi görülmektedir. Fakat bu bireyler yediklerini çıkamazlar. Gece yeme sendromunda ise, günlük enerjinin %50’sini akşam vaktinin geç saatlerinde tüketirler. Bu durum ise bireylerin aşırı kilolu yani obez olmasına neden olmaktadır.