Bariatrik Cerrahi Öncesi - Sonrası Beslenme

Bariatrik Cerrahi Öncesi - Sonrası Beslenme

Bariatrik ameliyatından önce yapılacak diyet uygulamalarında amaç vücut yağ oranını azaltırken, kas kütlesini olabildiğince korumaktır. Bu şekilde hem ameliyat için mevcut risk faktörleri azaltılır hem de ameliyat sonrası dönemde yapılacak kritik diyet için ön hazırlık yapılmış olur. Aynı zamanda bu süreçte yapılacak hamleler bariatrik cerrahi sonrası iyileşme hızınızı artırır ve antrenman şiddet eşiği yükselmiş olur.

Bariatrik cerrahi öncesi beslenme protokolü kesinlikle yüksek protein değerleri içeren bir diyet olmalıdır. Kişi vücudunun fazla yağları yakması için faydalı yağları vücuduna almayı unutmamalı ve çok yüksek olmamak kaydıyla faydalı yağlar da tüketmeli ve alması gereken kaloriyi karbonhidratla kapatmalıdır. Ancak kilo vermek istiyorsa kalori açığı vermeli, bunu da yağ ve çoğunlukla karbonhidrattan kısarak gerçekleştirmelidir. 

Dolayısıyla kırmızı et, tavuk ve balık, yumurta ve süt ürünleri, yeşil mercimek ve nohut gibi baklagiller diyet esnasında kişinin en çok tüketeceği ürün grupları arasında olacaktır. Aynı zamanda doktor yönlendirmesiyle protein ihtiyacını düşük kalorilerle kapatmak adına protein veya vitamin, mineral, aminoasit ihtiyacını karşılamak için çeşitli supplement’ler tüketilmesi gerekebilir. Yağlı yiyecekler, kızartmalar, her türlü hamur işi, şeker içeren tüm gıdalar, alkol ve sigara gibi hem kötü beslenme hem de kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir. 

Bariatrik cerrahi son 2 gün sıvı beslenmeye geçilmeli ve bariatrik cerrahi uygulamasından önceki gece beslenme tamamen bırakılmalıdır. 

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme ise; Bariatrik cerrahi uygulama öncesi beslenmeyi doğru şekilde yapıp ameliyatı atlattıktan sonra kişiyi yeni bir süreç beklemektedir. Zaman zaman türlü sıkıntı ve zorluklarla mücadele edilmesi gereken bu döneme pes etmeden devam edilmesi halinde kişi zamanla kendinde meydana gelen değişimleri görecektir. 

Ameliyat sonrası başlangıç döneminde, ameliyattan iki gün önce yapıldığı gibi tamamen tanesiz yani sıvı beslenme söz konusudur. Bu sürecin hemen ardından taneli sıvı, püre, yumuşak-katı ve katı dönemler sıralanmaktadır ancak bu süreçler tamamen bireyin kişisel özelliklerine ve tedaviye verdiği yanıta göre doktor yönlendirmesiyle gerçekleştirilmelidir. Bu sürecin tamamında en kritik nokta, vücudun alması gereken besin değeri ihtiyacının karşılanmasıdır. Elbette diyet esnasında en önemli faktörler protein ve sıvı ihtiyacıdır.

Bariatrik cerrahi öncesinde kişinin uzak durmaya başladığı yağlı, şekerli ve yoğun karbonhidrat içeren gıdalardan bu dönemde de mutlaka uzak durulmalıdır. Günlük minimum 1.5 litre civarında su içilmeli ve midenin yeni formuna alışabilmesi adına küçük porsiyonlarla, sık sık yemek yenmelidir. 


Yorumlar (0)

Yorum Yazın

İnstagram