Metabolik Sendromda Beslenme

Metabolik Sendromda Beslenme

Metabolik Sendroma çağımızın sorunu olarak da bakabiliriz. Metabolik Sendrom günümüzde teknoloji ile birlikte artış göstermektedir. Modern yaşam beraberinde hareketsizlikle beraber metabolik sendrom riskini de karşımıza çıkmaktadır. Metabolik sendrom sadece dünyada değil ülkemizde de çok sık karşılaştığımız bir sağlık problemi olmaktadır. Sedanter (hareketsiz) yaşam süren, beslenmesi dengesiz ve düzensiz olan, yoğun stres altında bulunan kişilerde Metabolik Sendrom görülebilmektedir.

Metabolik sendrom kronik kalp hastalıkları ve diyabet hastalığını da zemin hazırlayan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığa yakalanmadan önlem almak büyük önem taşımaktadır.

Hastalığın birçok belirtisi vardır. Bunlar;

Bel çevresinde genişleme

Kadın için 88 cm üstü

Erkek için 102 cm üstü

Bu değerler yeni kriterlere göre kadın için >80 cmerkek içinse >94 cm şeklinde değiştirilmiştir.

Metabolik Sendromın yol açtığı çok sayıda hastalık vardır. Bunlardan en önemli olanları;

  • Kronik kalp rahatsızlıkları

  • Diyabet (şeker hastalığı)

  • Obezite olarak sınıflandırılabilmektedir.

Metabolik Sendromu nasıl önleyebiliriz???

  1. Metabolik Sendromun önlenebilmesindeki tek ve en önemli yol “Yaşam Tarzı Değişikliği”dir.

  2. Obezite Tedavisi

  3. Fiziksel akivite

  4. Doğru beslenme

  Ağırlık kaybı sağlama programlarında hedef ideal vücut ağırlığına ulaşmaktan çok o sıradaki vücut ağırlığının %5- 10’unun 3- 6 ay içerisinde azaltılması esasına dayanmalıdır.

Fiziksel olarak aktif olmakta yine bu sendromun önlenmesinde büyük rol alır.

Haftada en az 3 gün ortalama 40 dakika yapılan fiziksel aktivite kilo kontrolüne destek olacak ve metabolik sendroma karşı koruyucu etki yaratacaktır. Ayrıca orta tempoda yapılan egzersiz HDL kolesterolünde önemli bir artışa neden olur.

Stres artık yaşamımızın bir parçası oldu. Ama yoğun stresli ortamlardan uzak durmak koruyucu etki yaratacaktır. Ayrıca her yıl düzenli olarak sağlık muayenesi yaptırmak yine koruyucu etkisinden dolayı önemlidir.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

İnstagram