Yaşlılık Döneminde Beslenme

Yaşlılık Döneminde Beslenme

Kişilerin yaş almasıyla birlikte çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar beslenme ile ters orantılı olacaktır. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenmeye ne kadar dikkat edilmezse hastalıklar da o derecede ilerleyecektir. Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme kişinin yaşadığı hastalığı göre değişebilmektedir. Bazı hastalıklarda hastanın kilo alması gerekirken bazı hastalıklarda hastanın kilo vermesi istenebilir.

Özellikle diyabet hastalığına yakalanan yaşlıların kilo vermelerini sağlayacak yemekler yemeleri gerekmektedir. Bunun yanında kansere yakalanan yaşlı hastalar ise kilo almaya yardımcı olacak bir program ile beslenmelilerdir. Hastalıktan hastalığa değişen bu durumun dışında tüm yaşlı bireylerin uyması gereken bazı beslenme ilkeleri de vardır. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken ilk kural bol su içmeye özen göstermektir. Günde en az 2 litre su içmek hastalıklardan kurtulmanın en etkili yoludur. Bunun yanında vücuttaki su oranını azaltacak tuz kullanımından uzak durulmalıdır. Günlük öğün sayısı 3 ana ve 2 ya da 3 ara olarak düzenlenmelidir. Öğünlerde besin çeşitliliği olmasına özen gösterilmelidir. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenme için şeker ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yiyecekler haşlama, ızgara ya da buharda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

  • Yaşlı hastalarda beslenme sırasında mutlaka besin çeşitliliği sağlanmalıdır. İştahsızlık nedeniyle tek tip beslenmekten kaçınılmalıdır.

  • Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme için günde en az üç öğün tüketilmelidir.

  • Yaşlılıkta beslenme sırasında ideal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır.

  • Yaşlılıkta hasta beslenmesi uygulanırken besinler doğru hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalıdır.

  • Yaşlı hastalarda beslenme için sebze ve meyveler bol ve çeşitli tüketilmelidir.

  • Ekmek ve diğer tahılların yeterli miktarda tüketilmesi yaşlılarda hastalık sırasında beslenme için önemlidir.

  • Yaşlılıkta beslenme sürecinde doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.

  • Su tüketiminin arttırılması yaşlı hastalarda sağlıklı beslenme için gereklidir.

  • Yaşlı hastalarda beslenme faydalarının görülmesi için posa tüketimi artırılmalıdır.

  • Kalsiyum içeriği yüksek besin ve D vitamininden zengin besinler ya da takviye almaları gerekmektedir.

  • Yaşlı beslenmesinde tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır.

  • Şeker tüketiminin azaltılması yaşlılıkta hasta beslenmesi için gereklidir.

  • Yaşlı hastalarda beslenme sırasında alkol içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme sadece hastalıkların önüne geçmek için değil, daha sağlıklı bir vücuda kavuşarak günlük yapılan aktivite miktarını artırmak açısından da önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenen hastaların vücut sağlıkları da yerine gelecektir.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

İnstagram