Yaz aylarının gelmesiyle fiziğimize özen gösterdiğimiz doğrudur. Giymek istediğimiz giysilerimiz artık dolaplarda kalmamalı!!!
Tatile gitmek isteyenler, davetlerde şık elbiseler giymek isteyenler vardır elbet. Bu nedenle kısa zamanda nasıl kilo verilir diye telaşa kapılıyoruz. Dikkatinizi çekmek isterim ki diyet konusunda çok gereksiz ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bir diyetisyen olarak beslenme önerilerini sadece diyetisyenden yardım almanızdır. Besin-ilaç etkileşiminden dolayı kendinize zarar verebilirsiniz. Bu yazımda yaz aylarında hem ter ile hem de idrarla çok su kaybı yaşanmaktadır. Fazla su kaybı ise bireylerde böbrek taşlarına neden olmaktadır. Beslenme, yaş ve cinsiyet, sıvı alımı, genetik, coğrafya, iklim ve mevsimsel etkenler, meslek gibi birçok faktör de taş hastalığının oluşumunda önemlidir. Üriner sistem hastalığı, idrar yollarında taşın mevcut olması ile tanımlanır ve dünyanın birçok bölgesinde geniş hasta popülasyonunu etkileyebilen, endüstrileşmiş toplumlarda giderek artmakta olan ciddi bir sağlık sorunudur. Üreter ya da renal pelvisteki tıkanıklığa yol açan taş, uyluğun iç kısmı ve genital bölge ya da kasığın yan tarafından yayılan aralıklı ağrı dayanılmazdır. Renal kolik ağrı olarak bilinen bu tip ağrının özelliği sıklıkla güçlü ağrı olarak hissedilir.Böbrek taşlarının % 80’inin yapısında kalsiyum oksalat (CaOx) ve kalsiyum fosfat (CaP) bulunmaktadır; % 10’u strüvitten, % 9’u ise ürik asitten oluşmaktadır. Taşların %1’i ise sistin veya amonyum asit ürattan oluşur, ya da ilaç kullanımına bağlı olarak oluşan taşlardır.
Yapılan bir çalışmada Böbrekte ya idrar yolağında tuz düşürmesi ya da çözünürlüğü arasındaki denge bozulmasıyla oluşmaktadır. 20-30 yaş aralığında beyaz erkeklerde daha sık görülmektedir. NHANES III de (1988-1994) ABD deki yetişkinler arasında %5 taş oluşumu yaygınlık gösterdiği rapor edilmiştir. NHANES II de %4 oranında artış temsil edilmiştir. (1976-1980)Böbrek taşı da tip 2 dm, hipertansiyon, obezite gibi hastalık olarak tanımlanmaktadır.
Birçok çalışmada sıvı alımının artışı taş oluşma riskini azaltmaktadır. Düşük sıvı alımında birtakım sağlık problemleri baş göstermeye başlayacaktır. Örneğin; idrar çıkışında azalmalar, idrar akımında yavaşlamalar ve hatta taş oluşum riskinde artmalar meydana gelebilmektedir. Yeterli sıvı alındığında günlük idrar çıkışı en az 2.5 L üretilmesi tavsiye edilmektedir. Aromalı sulardan ziyade doğal su tüketiminin artması böbrek taş oluşum riskini azaltmada etkili olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Yaz aylarında 2,5lt aşağısında su tüketmeyiniz.
Bilgi karmaşasının yarattığı durumdan kaçınmanız için diyetisyeninize danışmanızı bir uzman diyetisyen olarak sizlere öneririm.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.