Susamı günlük hayatımızda çok sık tüketiriz. Kullandığımız yağlar tek düze olmaya başladığında çeşitlilik aramaya başlarız.Çeşitlilik içeren bitkisel yağları tüketmeye başladığımızda sağlığımızın olumlu etkilendiğini fark ederiz.Böylece başka bitkisel yağları daha sık kullanmaya ve soframızda bulundurmaya özen gösteririz.Gelin şimdi susam tüketiminin faydalarını inceleyelim.
Susam tohumunun içeriğinde; vitamin, mineral, α-tokoferol, fitosterol,ç oklu doymamış yağ asiti (PUFA) bulunmaktadır. Tokoferol ve fitosterol bulundurması serbest reaktif oksijen türlerine karşı koruyucu etkisi vardır.Yüksek antioksidan seviyesine sahip olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve antikanserojen etkisi bulunmaktadır. Diyetisyeninizin önerdiği kadar susam tüketildiğinde kalp (yüksek kan basınıcını düşürmede etkili) ve karaciğer sağlığınızı korumada etkilidir. Susamda; protein, B1 ve E vitamini ve posa ,fosfor, demir, magnezyum, manganez, bakır ve çinko bakımından yüksektir. Susam tohumu PUFA bakımından zengin olup %50-60 oranında yüksek yağ içeriğine sahiptir.PUFA tüketildiğinde; anti-inflamatuar, anti-trombotik,anti-aritmitik, hipolipidemik ve vazodilatör etkisi vardır.Susam tohumunda %35-50 linoleik asit,%35-50 oleik asit%7-12 palmitik asit ve %3,5-6 stearik asit ve eser miktarda da linolenik asit bulunmaktadır.
*Antioksidan kapasitenizi arttırarak kanserden koruyucu etkisi vardır
*Kolesterolünüzü dengeleyerek (LDL düşrerek) kalp sağlığınızı korur.
*Sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar.
*Cildinizi yeniler.
* Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
* Kemik erimesine karşı faydalıdır.
* Cinsel gücü arttırır.
* Susamın içerdiği magnezyumu aynı zamanda solunum solu sorunlarının çözülmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir
Susam aynı zamanda ağız sağlığı için de çok faydalıdır. Ağızda yer edinen atıkları, zararlı bakteriler ve mikropları ortadan kaldırır.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.