Şalgamın Bilinmeyen Özellikleri

Şalgamın Bilinmeyen Özellikleri

Şalgam ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artmaktadır.

Şalgamın içerisinde bulunan birçok vitamin, mineral ve bileşenler insan vücuduna çok sayıda faydası vardır. Bunların genel başlıklarına bakacak olursak damar sağlığından dolayısıyla kalp sağlına, kanser korucusu olmaya kadar birçok alanda etkilerini vardır. İçerisinde var olan Omega-6 ve liflerinde sayesinde bu faydaların sayısı da fazladır.


Sindirim Sistemine Etkisi

Şalgamın içerisinde bulunan Omega 3 yağ asitleri ve K vitamini anti-enflamatuar maddelerin kaynağıdır. K vitamini vücudu enflamasyon etkilere karşı korumaktadır. Yapılmış olan birçok çalışma sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin, insan vücudunun enflamasyon sistemini desteklediği ve kronik sonuçların hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu ortaya koyulmuştur. Bunun yanında sindirim sistemine de en büyük desteği vermektedir ve vücudu bağırsak hastalıklarına karşı korumaktadır.


Kansere Karşı Koruyucu Etkisi

Şalgam besin değeri ve antioksidan açısından oldukça zengin bir kaynaktır ve bu nedenle bilinen en temel özelliği kanser ile mücadelede en etkili besin olmasıdır. Ayrıca araştırmalarla da kanıtlandığı gibi içerisinde bulunan gliknozolit maddesi karaciğerde bulunan kansorejen hücrelerle savaşmaktadır. Bu bileşenler tümörlerin üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir ve sağladığı yarara göre tümörlerin büyümesine de engel olmaktadır. Şalgamın etkili antioksidanları bünyesinde barındırıyor olması nedeni ile serbest radikallerin vücuttan atılmasında etkili bir rol üstlenmiştir.

Şalgamın bir diğer faydasına bakacak olursak içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum ve potasyum miktarını incelememiz gerekmektedir. Özellikle kalsiyum birçok kemik hastalığına karşı önleyici işlevi bulunmaktadır ve osteorepoz ve kemik gelişimine etki etmektedir. Özellikle çocuklarda sağlıklı iskelet sistemine sahip olmak için bire bir etkilidir.


Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Etkisi

Şalgamın diğer bir faydasına bakacak olursak kalp krizi ve kalp hastalıklarına karşı önemli bir koruyucudur. Dolaylı olarak kişilerin kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu denge; içeriğinde yer alan folatlardan sağlanmaktadır. İçerisindeki B vitamini seviyesinin yüksek olması nedeniyle birlikte kalp damarlarında da koruyucu etkisi bulunmaktadır.


Ağırlık Yönetimi

Şalgamın içerisinde yüksek miktarda diyet lifinin olması bağırsakların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu durum kişilerin bünyesinde bulunan gereksiz maddeleri daha hızlı dışarı atmasına yardımcı olmaktadır. Bunlara ek olarak şalgam iyi miktarda su içerdiği için kabızlık sorununa da yardımcı olabilmektedir.


Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirir

Şalgamın içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimiz daha da güçlenir. Özellikle antioksidan bir özellik taşıyor olması da bu besinin kuvvetli etkiler yaratmasını da sağlamaktadır. Şalgam C, A ve E vitaminlerini de beraberinde bulundurur. Ancak; özellikle C vitaminine bu besinin köklerinde oldukça fazla sayıda bulunmaktadır. C vitaminin insanların bağışıklık sistemi üzerinde ne kadar etkili bir vitamin olduğu bilinmektedir. Sadece bununla kalmayıp DNA hasarlarını da gidermektedir. Bu durum özellikle kış ayları rahatsızlıklarında kişilere yarar sağlamaktadır.


Şalgamın Fazla Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?

Şalgamı tüketirken bir hastalığınız varsa hastalığınızı göz önüne almanızı ve diyetisyeninizin önerdiği miktarda şalgamı tüketmenizi tavsiye ederim. Özellikle tansiyon hastası olan kişilerin şalgamı daha dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Çünkü şalgam özü itibariyle tuz oranında yüksek bir içecektir ve kardiyovasküler hastalığına sahip olan kişiler tarafından dikkatlice tüketmelidir.

Şalgamın bir diğer zararına bakacak olursak bu besin iştah açıcı özelliğe sahiptir. Tuzlu ve acı olması sebebi ile mide rahatsızlığı bulunan kişiler için bir zarar söz konusu olabilir. Ham maddesi mor havuç olan şalgam göz için oldukça yararlı olmakla birlikte aşırı tüketimi sonucunda göz tansiyonu gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.Çok tuzlu olması nedeni ile insan vücuduna verdiği zararlardan bir diğeri de böbreklerde rahatsızlıklara neden olmasıdır.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Kategoriler

İnstagram