İlk olarak Rus bilim adamı Elie Metchikoff tarafından 1900’lu yılların başında Kafkaslarda yaşayan Bulgar çiftçilerin fermente süt ürünleri tüketimi sonucu daha sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları bunun nedeni de bu ürünlerde bulunan çubuk şeklindeki bakterilerin (Lactobacillus spp) barsak mikrobiyotasındaki dengesini iyileştirerek hayvanların konak hücresini etkileyen gıda takviyelerinde yaşayan mikrobiyal canlılar olduğu görülmüştür. 1965 yılında Lily ve Stillwell tarafından tanımlanan probiyotik kelimesi Latince “pro” ve “bios”köklerinden türetilmiş ve “yaşam için”anlamına gelmektedir. Probiyotikler konakçının sağlığına yararlı olan sindirim kanalı mikroorganizmalarıdır.
Probiyotikler; intestinal sistemin mikrobiyel dengesini düzenleyerek konakçı sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan, canlı mikrobiyel gıda katkılarıdır.Fermente süt ürünleri; turşu,çiğ sucuk, ekmek, bira, şarap, kimiz ve kefir probiyotiklerden zengin gıda maddeleridir. Probiyotik ürün denildiğinde ise;içerisinde konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan mikroorganizmaları içeren çeşitli enzim, vitamin ve aroma bileşenleri ile desteklenerek direkt kapsül veya tablet haline getirilmiş diyet destekçiler anlaşılmaktadır
Piyasada bulunan probiyotik ürünler:
Fermente süt ürünlerinde kültür veya ilave edilmiş şekilde:
Yoğurt, fermente süt, peynir, ayran, tereyağ, bebek süt veya mamasında, meyve sularına ilave edilmiş şekilde, dondurmada, margarinlerde, ilaç kapsüllerinde, kaşelerde toz şeklinde
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.