Ekmeksiz Diyet Olmaz!!!

Ekmeksiz Diyet Olmaz!!!

Ekmek, tüm dünyada ve Türkiye’de yeme alışkanlıklarını düşündüğümüzde, en önemli besin gruplarından birini oluşturuyor. Toplumumuzca çok sevilen bir besin olan ekmek, diyet yapmak isteyen kişiler tarafından diyet listelerinden çıkarılıyor ve bu durum kişileri daha da yanlış beslenmeye sevk ediyor. Diğer bir yanlış ise danışanların; diyetisyenler tarafından kendilerine verilen diyet programının ekmeksiz olacağı yönündeki önyargıları ile hareket etmelerinden kaynaklanıyor. Oysaki ekmek miktarı ve çeşidi doğru ayarlandığında vücuda zarar yerine yarar sağlayan besin gruplarının başında geliyor. Ekmek tüketimini sağlıklı hale getirmek için çeşitli vitamin ve minerallerin de bulunduğu daha farklı ekmek çeşitlerine yönelerek beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz. İşte en sağlıklı ekmek çeşitleri:


1. Tam buğday ekmek

En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmek; pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek olarak bilinmektedir. Rafine edilmemiş bir ekmek türü olan tam buğday ekmeği çok miktarda buğday özü içerdiği için ve mide geçişinde yavaş ilerleyerek tokluk hissi sağlıyor ve kolay acıkmayı önlemekte ve bazı hastalıklar ve hassasiyetler dışında beyaz ekmek tüketimi yerine tam tahıllı, çavdar, yulaf ya da mısır ekmeği tüketilmesi danışanlarımıza önerilmektedir. Zaman zaman farklı ekmek çeşitlerinin yenilmesi ile aynı tür besinlerin sıklıkla tüketilmesinin önüne geçilmesi sağlanmakta; aynı zamanda farklı ekmek çeşitlerinin tüketilmesi sofranıza zenginlik katmaktadır. Böylece danışanlarımızın diyet listeleri daha keyifli hale getirmeyi amaçlamaktayız.


2. Çavdar ekmeği

Çavdar ekmeği beyaz unla yapılan ekmeğe göre oldukça zengin içeriklere sahip bir ekmek türüdür. Çavdar ekmeğini çok tüketmeyen bir toplum olduğumuz için çavdar ekmeğinin tadını biraz yadırgayabilirsiniz. Ama lif, B vitamini, demir ve kalsiyumdan yönünden zengin olan çavdar ekmeğini beslenme düzeninize çekinmeden dahil edebilirsiniz.


3. Yulaflı ekmek

Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor. Yulaflı ekmek de hem kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip hem de ekmek çeşitleri arasında yer almaktadır.


4. Tam tahıllı ekmek

Tahıl yönünden en zengin ekmek olan tam tahıllı ekmek; karabuğday, yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa gibi yararlı besinler yönünden zengindir. Sindirim konusunda vücuda önemli yararlar sağlayan bu ekmek çeşidi aynı zamanda damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir rol üstlenmektedir.

Bazı hastalıklar dışında beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, yulaf ya da mısır ekmeği tüketmeniz hem aynı tür besinleri sıklıkla yemekten sıkılmazsınız ve sofralarınızda çeşitlilik olarak hem görsel doyumunuz hem de iştah doyumunuz diyetten ya da sağlıklı beslenmeden vazgeçmiş olmazsınız. Ankara diyetisyenleri olarak ekmek mutlaka diyetlerinizde olmalı diyoruz ve yeterli ve düzenli diyerek de belirtmek isterim. 

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Kategoriler

İnstagram