Çemen otu;Kuzey Afrika ve Hindistan kökeninden gelip soya fasülyesinin bir türüdür.Kan şekeri düşürücü etkisi vardır.Çemen otunun posa içeriği yüksek olup tokluk merkezini uyararak besin alımının azalmasında görev alarak kilo kontrolünde etkisi bulunmaktadır.Yapılan bir çalışmada hafif şişman bireylerde çemen otu tüketen bireylerde doygunluk artarken acıkma hissi düşük seviyede görülmüştür.
Toplum olarak beyaz ekmekten vazgeçemediğimiz yörelerimiz var.Bunun önüne ne kadar geçmeye çalışsak da beyaz ekmek tüketildiğinde özellikle diyabet tanısı olan ya da diyabet riski olan bireylerde kan şekeri hızlı bir şekilde yükseldiğini ve bununla birlikte diyabetin yanından diğer hastalıkları da beraberinde getirdiğini maalesef ki görmekteyiz.Malezya’da; yapılan bir çalışmada beyaz ekmeğin içerisine çemen otu eklenildiği takdir de kan şekeri sade beyaz ekmek tüketenlere göre daha az yükselttiği görülmüştür.
*Anne Sütüne Destekçi Olarak Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?
Journal of Multidisciplinary Healthcare çalışmasında süt arttıran besinler arasından bakıldığında çemen otu ilk sıralarda yer almaktadır. Huggins ve ark.’nın yaptığı bir çalışmaya göre çemen otu kullanımı ile 1200 annenin sütünün 1-3 saat içinde arttığını rapor etmişlerdir. Bununla birlikte çemen otununu çay ve yemeklerinize ilave ederek besin içeriğinizi zenginleştirebilir; anne sütünün daha faydalı ve kaliteli olmasını sağlayabilir, antioksidan kapasitenizi arttırabilirsiniz.
Tip 2 diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmada; yaşam koşullarını değiştirmeden 6 ay boyunca düzenli tüketilen çemen otunun, bireylerin kan kolesterol, trigliserit ve LDL(kötü kolesterol) seviyesini düşürürken HDL(iyi kolesterol) seviyesini arttırdığı gözlemleniyor. Araştırma; çemen otunun bu özelliğinin içeriğindeki diyet lifi türü olan galaktomannanın, intestinal lipaz aktivitesine karşı baskılayıcı etki göstererek kolesterol ve LDL emilimini ciddi oranda geciktirirken, HDL artışını da desteklediğini söylüyor.
Genç kızların genetik haricinde sağlıksız beslenme ve sedanter yaşam sonucunda vücudunuzun armut tipi şekline dönüşmesiyle regl düzensizlikleri görülmektedir.Bu düzensizlik kontrol altına alınmazsa aşırı kilo alınır, vücudun bazı bölgelerinde kıllanmalar görülür, insülin direnci baş gösterir.Bütün bunlar da özetle polikistik over yani çikolata kisti (PCOS) şeklinde tanımlanmaktadır. 2015 yılı International Journal of Medical Sciences’ta çemen otu içeren takviyelerle PCOS lu bireyler arasında yapılan araştırma sonucuna göre çemen otu, PCOS tedavisinde olumlu etki gösterebilmektedir.
Yapılan bir çalışmaya göre PCOS’lu kadınlarda 90 günlük çemen otu ekstraktı takviyesi sonrasında, ovaryum völümünde ilkine göre azalma, kist boylarında küçülme, menstrual siklüsün düzene girmesi gibi sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca PCOS’ta artan LH/FSH hormon oranı, bu takviyeyle azalmaya geçiyor. Bunun yanında hamile kalmak isteyen bireyler arasından da takviye tüketimiyle hamile kalan bireyler de oluyor.Çemen otu PCOS'un kesin çözümü değildir.Ancak diyetisyen gözetimiyle tarafınıza verilen diyet listesinde yer alacak olan çemen otu yeterli ve dengeli miktarda tüketildiğinde faydası görülebilmektedir. Herş eyin dengeli, düzenli ve yeterli tüketimesi makbuldür.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.